Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Videojuego_de_plataformas Vilayato_de_Siria Waking_the_Dead Zo'e Adrian_Faúndez Complemento Adelantamiento_de_Costa_Rica Xiphium Adamo_(desambiguacion) Via_verde_de_la_Sierra_de_Cadiz Yambo_(escritor) Wolfisberg Châtenay_en_France Xgl_y_compiz Chaty Vanda_Gomes Wesley_Welker Yumikoi_makii Villiers-le-Pre William_Conklin Wildparkstadion Academia_del_mal Coenobius_cyaneus Voanioala Acinopetala_tubuliflora Columbus_(Wisconsin) Visnea_mocanera Zurek_(pelicula) Condado_de_Callaway_(Misuri) VfB_Auerbach Verilus Valla_de_la_Zona_del_Canal_de_Panamá Vuelo_952_de_Hewa_Bora_Airways Wolframio_(VI) Západni_(Krymsk,_Krasnodar) Chiloé Volcán_de_Fuego Columna_de_Alexander Conophytum_obcordellum Charlot_quiere_a_la_patrona Condado_de_Salt_Lake Wólka_Piecząca Concentracionario Charlotte_Froese_Fischer Agrias_sahlkei Agrupada Chili Cleómbroto_I Compilacion_(música) Club_Deportes_Temuco_s_a Varitas_de_fu_zhu Virreinato_de_Peru Wi_(kana) Comando_de_Aérodromo_A_(o)_2/XII YYYs

html map