Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Carlos_Díaz_Saenz_Valiente Cesare_Rubini Canellaceae Banco_bice Batalla_de_Salzbach Baruch_Spinoza Bisayas_Occidentales Boisbreteau Bernabé_cobo Balfarta Brettenbach Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_2009 Berozal Casa_de_Moneda_de_Potosi Celerina_(Acanthaceae) Belen_Chavanne Calle_77_(linea_de_la_Avenida_Lexington) Castanar_de_Ibor Campephilus_imperialis Bridgeport_(Nebraska) Barig Calathocosmus Catedral_de_salzburgo CP_Serie_1050 Bandera_del_Estado_de_Jalisco Cathedral_(banda) Cassini's_Division Candelaria_(El_Salvador) Base_aerea_de_batajnica Bivouac_(álbum) Case-Pilote Cedar_Ridge Biblián C-Kay Chamaedrys_marum Buenas_noches_America Campeonato_de_Primera_Division_1926_(Argentina) Bill_Belichick Castejón_de_Sos_(Huesca) Ceferino_Giménez_Malla Bolontunil Bernat_de_monsonis Caberú Campeonato_de_Espana_de_Ciclismo_en_Ruta_2001 Banda_Municipal_Barco_de_Avila Brooklyn_College_Avenida_Flatbush_(Linea_de_la_Avenida_Nostrand) Catedral_Basílica_de_Nuestra_Señora_de_la_Asunción_de_Popayán Campylopterus_falcatus Bezymianny CP_Urbanos_de_Oporto Bano_de_la_reina_mora_(jimena_de_la_frontera) Botryonopa_collaris Bandera_de_proa Chalco Centre_National_d'Etudes_Spatiales

html map