Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Luis_Alvarez_y_Alvarez Julie_Bishop Janakpur Jose_María_Escudero_de_la_Pena Jacinto_Quincoces Instituto_Tecnologico_de_Monterrey_Campus_Santa_Fe Isabel_Freyre Jaime_Vadell Jack_Palance It_Just_Gets_Worse La_crisis_del_Estado_de_derecho_liberal-burgués Jerôme_Pétion_de_Villeneuve Isla_Margaret Jaynes Ispani Jaguas_(Gurabo) Leland_(Iowa) Linea_29_(EMT_Valencia) Lasiopodomys_fuscus Launch_escape_system Laneuveville-devant-Nancy La_tumba_(novela) Las_Casas_del_Conde_(Salamanca) Lipomatosis_simétrica_múltiple Javier_Angel_Figueroa_Larraín La_Secta_AllStar Le_Vieux-Bourg John_cena Liceo_(institución) Las_Grañeras La_Batalla_de_San_Romano Jorge_Vilches_García Joliet Lasius_niger Kuryakistan José_Mármol Laurenne_Ross La_Merlatière Kanlaon Light_adult_contemporary_music Lamont_Peterson Joaquin_Larregla James_Watkins Legion_al_Mérito Juan_Fernández_de_Velasco_y_Tovar Joan_Binimelis Lissodema_munaguro Johnny_Christ Jazmine_Cashmere Lamyropsis Islas_Orcadas Lionel_Herbert_Blythe Junta_para_Ampliacion_de_Estudios_e_Investigaciones_Cientificas Lepanto_(1898) Liga_de_Campeones_de_la_OFC_2011

html map