Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Specchio_delle_Scienze Shimizu_Muneharu Sesuvium_sessile The_Mark_of_the_Rani Trece_Rosas Tratamiento_químico Saint_Francis Star_Trek_7 Segunda_Division_de_España_1934/35 Thousand_Island Sifonaptero Time-lapse Sophrosyne Tianguismanalco Selección_de_seven_de_Ecuador Sandpoint Television_rumana Shortwave San_Nicolás_(Chile) Signo_de_pesos Salario_mínimo_legal_mensual_vigente Smock San_Ramón_(ciudad) Tratado_de_paz_entre_Jordania_e_Israel Salon_de_la_Fama_de_la_CZW T_Bag Tablada_(Sevilla) Sócrates_Parri Sandro_Sotilli Selva_tropofila Seda_marina T_T.L. TIROS-1 Sudamericano_de_Rugby_M21_1999 Somos_el_mundo THRAK_(album) Subvencion_(Contabilidad) St_Andrew's_Stadium Sauber_Grand_Prix The_WB Simone_Pignoni Sucre_(Táchira) Telefonica_Empresas_México Toamasina Smodicini Saint-André-sur-Sèvre Saint_Georges_la-Pouge Sargassum_fusiforme Sierra_del_Co Santo_Tomas_(ciudad) Sublevación_de_Loja Slo-Mo-Tion Sánchez_Elía_Peralta_Ramos_y_Agostini Teatros_(metro_de_Caracas) Skjak

html map