Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Saint_Aubin_sous-Erquery Siegfried_Wagner Sautee_Nacoochee The_Sinister_Urge Torre_Portomaso_Business Sofía_Alexeievna Tracy_USD Solskjær Salamander_(juego) Senterada Síndrome_de_Degos Tomas_Lanzini Sindrome_urémico_hemolítico Suino Son_de_diez Siete_Hermanas Stevensonia_grandifolia Tieté Territorio_Capital_Australiano Saint_Mary's_Gaels Thin_film Selección_masculina_de_voleibol_de_Peru Sérignac Suðurey TBS Síntesis_de_Hemetsberger-Knittel Subte_de_Bucarest Susanita Stúfs_þáttr_inn_skemmri The_Misfits Santa_isabel_de_las_lajas Surf's_Up_(pelicula) Sauzal_Bonito Siamese_Dream Slap_Bet Santa_Cruz_de_Cocachacra Theodor_Wenzig Sintesis_aminoacidos Ségny Tomás_Antonio_de_la_Cerda_y_Aragón_Conde_de_Paredes Telmo_Martín_González Selene_spixi The_Unarchiver Sant'Arcangelo TimeShift Serrat_eres_único_(album) Sri_Shivá Siyabuswa Sc_Tavriya_Simferopol Serguéi_Rajmáninov Soul_Train Saitō_Musashibō_Benkei Superdeportivos Sant_Sadurní_d'Anoia_/_San_Sadurní_de_Noya Taquería

html map