Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ole_Romer Mylabris_maculosa Nervistop_L Playa_Colorada Patxi_Zabaleta Nikola_Pešić Nazario_Benavides Polémica Nemzeti_Bajnokság_I_2011/12 Opaco Patricia_Sirvent_Bartón Peribatodes_rhomboidaria Paul_Hinckley_Delano Neoroepera Pew_Research_Center Oscar_Ruiz_Corrales Nucleoproteina Oberbalm Pineda_de_la_Sierra_(Burgos) Novo_Machado Pejegato_de_Aletas_Pequeñas Picea_de_Noruega Passwd Pinitas Musica_argentina Pistou Nusta Perinán Poropuntius_chonglingchungi Osvaldo_cori Nicolas_Colazo Odorico_D'Andrea PSFL Oficina_Australiana_de_Estadísticas Noirmoutier_en-l'Ile Nettuno Palacio_Memorial_de_Kumsusan Oleh_Husiev Navidad_(Chile) Partido_de_San_Martin Pazos_de_Borbén Peter_Ostrum Organizacion_Deportiva_Sudamericana Ophrys_funcrea Plum_Lake Nikolái_Rubinstein Philautus_carinensis Nicolau-Primitiu_Gómez_i_Serrano Pablo_Garcia_Casado Paso_Puyehue Orthilia_parvifolia No_me_pidan_que_sonria Pabellón_Chino_(Potsdam) Nagayka N-propilbutanamina

html map