Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Martin_Wuttke Marco_Fabio_Ambusto_(tribuno_381_a_C.) Matchmaker Golpe_de_Estado_de_1851 Luis_Garcia_Cortina Premios_YouTube Ptychosperma_coronatum Ramsés_III Los_Sims_2:_y_sus_hobbies Manuel_Jesús_Casas_García Gongorista Gonzalo_Arias Los_Vampiros_(I_Vampiri) Luis_López_de_la_Torre_Ayllón Louis_Gasnier Receptor_de_estrogeno Gornji_Bjelovac Los_apóstoles_Pedro_y_Pablo_(El_Greco,_Hermitage) Mario_Humberto_Osuna Marica_(mitologia_romana) Macaca_rufescens Gracilaria Lolif Maysville_(Georgia) Raúl_Valdés_Aldunate R_C_D_Espanol Region_holártica Metrica_de_Friedman_Lemaitre-Robertson-Walker Max_Jara Reforma_tributaria_de_1845 Raspadura Raul_Garcia_Pena Prinsenvlag Prueba_elíptica Reaccion_endoergica Rafael_Huertas Mathieu_Rodrigues Lost_Bridge_Village_(Arkansas) Lycopus_lucidus Micromygale Prueba_de_penetracion_dinamica_pesada Línea_E2_(Córdoba) Miguel_Angel_Onzari Rafael_Riario Primula_angustifolia_var._cusickiana Los_Hijos_Bastardos_de_la_Globalizacion Maertens Promontorio_Chacabuco Mace_Windu Goodyera_nantoensis Luis_Miguel_Román_Alhambra Puente_Bhumibol Grandes_exitos Malaga-Centro Precinto_de_Beaver_(condado_de_Nuckolls,_Nebraska)

html map