Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Año_1979 Branquiopodo Caza_a_rececho Berberis_vulgaris_subsp._hispanica Bow Bajo_sospecha Carlos_Martinez_(periodista) Bolesław_Kwiatkowski Castillo_de_Villafames Camara_de_Reginar Campeonato_Europeo_de_Tiro_en_10_m_de_2014 Cananga_blainii_var._fruticosum Batalla_del_Bulge Bad_Urach B-737 Carvaka Becerril_(España) Bister C.U.R.C.C. Camaleones Bayview_(California) Beat_'Em_All Barrio_universitario_(buenos_aires) Centro_de_Ecología Bordarampe Caianello Cadencia_(musica) Cerasus_emarginata Baco_(Chiriquí) Campeonato_Mundial_de_Tiro_de_2006 Basileuterus_fulvicauda Bahia_de_galway Bajoranos Bagdadi Bienvenidos_a_las_tumbas Buekia Banyuls-sur-mer Balthazar_de_beaujoyeulx Castelnuovo_Don_Bosco Cereus_pomifer Canarium_stachyanthum Buda_Tian_Tan Campeonato_Mundial_de_Clubes_Campeones_de_Futsal_FIFUSA/AMF Castor_(etapa_de_cohete) C.A.N. Campeonato_ecuatoriano_de_fútbol_2007 Camulodunum Cappella_dell'Ascensione Chabria_bicoloripes Batalla_de_campo_grande Bistorta_macho Batalla_de_colenso Bongani_Sandile_Khumalo Brujos_de_los_tuxtlas Barcos_mayores_(construccion_naval)

html map