Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Corralón_(Granada) DF_41 Distrito_Escolar_U-46_de_Illinois Departamento_de_Cusco Copa_Audi_2013 Día_Internacional_para_la_Cero_Discriminación Dólar_de_Trinidad_y_Tobago Copiapo_(Chile) Alianza_Estrategica Cristóbal_Zaragoza_Sellés Aloe_cordifolia Círculo_de_Composicion_del_Perú_(CIRCOMPER) Diario_Extra_(San_José) ES_Zarzis Amphilius_maesii Copa_de_la_Reina_de_Fútbol_2011 Almenara_(música) Doctorado Amelia_Toledo Diego_Pizarro_del_pozo_y_Clavijo_Gálvez East_Carbon Cultura_Funnelbeaker Definición_de_planeta Distrito_de_Munani Corporación_Nuevo_Barranquilla_F.C. Cuñapé Dogma Cuatrifinio Cyprinus_ilishaestomus Creches_sur_Saône Copa_Mundial_de_Esquí_Alpino Dicrodon_guttulatum Distrito_Metropolitano_de_Caracas_Venezuela Ebulloscopia Cotes_vestita Earl_Rowland Drawn_Together Copa_de_Oro_de_la_Concacaf_2011 Ana_Wellesley ESCP-EAP_European_School_of_Management Dawson_(Texas) Corvara_in_Badia Cultura_de_la_legalidad_en_México Copa_Preparación_1962 Copa_de_Italia_(básquetbol) Decretos_leyes Cyclone_(Vehículo_de_ficción) Crataegus_calycina_var._walokochiana Culex_aestuans Defensoría_Penal_Pública Ecuatoria_(desambiguacion) Crujía EXFAT Deal_(Inglaterra) Aláudido

html map