Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

PR_N Plesiosáurido Mussy-la-Fosse Pirámides_del_Sol_y_de_la_Luna Ocholissa_laticeps Partidos_catch-all Parc Ojo_(TV) Nansei-shoto Pirenaico_mozárabe Paralisis_del_sueño Perepelkin_(cráter_lunar) Musica_clasica_(zarzuela) Nicolao_Dumitru Odostomia_pulcherrima Obstruccion_intestinal Pakala_Village_(Hawái) Museo_de_Bellas_Artes_y_Artesania_de_Linares Peter_Pan_and_Wendy Nablús Museo_de_arte_kunsthal Ornithostoma Museo_Napier Oscar_González_Quevedo Paleobotanica Niaiá_sutra PR_E Ouzo Peroxido_de_hidrogeno Patricia_Blair Pinus_sibirica_var._hingganensis Notre_Dame_du-Parc Parque_Juan_de_Garay Plagiotremus_goslinei Nauplius_graveolens Plantas_toxicas Palmas_del_Mar_Beach_Resort Pauls_(Tarragona) Nomenclaturas_dentales Parque_natural_del_Cabo_de_San_Antonio Papiro_Oxirrinco_16 Peter_Schonfelder Ophrys_minor Paraza Politica_española Pavel_Korín Pit_stop P._R._I. PdfLaTeX Pastafaristas Panchineta Pedro_Deustamben Nabu_kudurri-uṣur Pandu Neobisium_sylvaticum

html map