Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juan_Palomo_Martinez Koenigsplatz Jacques_Hittorff Kaumualiʻi Lista_de_capitulos_de_KND_Los_chicos_del_barrio Jack_Hobbs Kizzy Ley_&_Orden:_Unidad_de_Victimas_Especiales Jose_Juan_Rodriguez Itinerario_de_antonino Letonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Albertville_1992 Irwansyah Iselma_analis Josefina_de_Beauharnais La_Roldana Leyendas_Medievales José_Santos_Meza_Cortés Judeocristianismo Las_Chinas Interstate_80_Business_(Nevada–Utah) José_Luis_(historietista) Lila_(Francia) Linea_10_del_Metro_de_París La_Carolina_(Jaen) Izumi_Shikibu Iones_monoatomicos Jose_Luis_Gómez_García Lirica_Italianizante Labeo_porcellus Isla_de_Guanahani Jose_de_Quevedo_y_Chieza Jean-Denis_Deletraz La_Hora_(Guatemala) Juego_de_socialización Lactobacillus_delbrueckii_sbsp._bulgaricus L_Periodo_Legislativo_del_Congreso_Nacional_de_Chile Kola Jose_Munoz_Calvo Kancabchén_(Homún) Librería_de_Ávila Juan_Crisostomo_Thiebaut Juan_Antonio_Gonzalez_Crespo Lino_Repetto Juliet_Wilson-Bareau Lambda_Arietis La_Bisbal_d'Emporda José_Maria_Paternina_Iturriagagoitia Jardín_botanico_de_Montreal J_R_Tolkien Jarosław_Dąbrowski Jeanne_Calment Jully_les-Buxy J._Edward_Bromberg Jamon_de_Trevélez Jan_Frans_Loos

html map