Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Isla_Big_(Kimmirut) Ligue_1_1955-56 La_Lastra La_pandilla_de_la_pantera_rosa John_N._Smith Josep_Traite_i_Compte Jerzy_Kukuczka Isla_de_Ratas León_marino_australiano Juan_Glapion Kairi Lautaro_Carmona_(Político) Jesús_Capistran_Yañez Julio_César_Vargas_Calderon Jose_Rafael_Gallegos_Alvarado J_F.Leroy Linea_57_(EMT_Madrid) Jardin_botánico_de_la_Universidad_de_Catania Juárez_(Monterrey_Metro) Limniris_bracteata Jardin_Botánico_de_Pamplemousses Invictus_(poema) José_Miguel_Flores Köktöbel Jose_Maclovio_Vázquez_Silos José_Gomez Lakewood,_California Jaime_Gilinski_Bacal Lista_de_episodios_de_Cómo_conocí_a_vuestra_madre Juan_Manuel_Pena Jürgen_Schmude Ipomoea_insularis José_Luis_Álvarez_"Rocky" Jazelle Lambda_Serpentis La_Capital_(periódico) Kaomojis Lista_de_entrenadores_de_Dallas_Mavericks La_poli Juan_José_Navarro Joyas_de_la_Corona_Húngara Joginder_Shelly Joe_Hart LG_Optimus_3D Laest. Klaus_(American_Dad) Lagos_(Algarve) La_aventura_de_Miguel_Littin_clandestino_en_Chile Lago_de_Nubia John_Morton L_A_V._Madrid-Jaen Lidocaina Jose_Eusebio_Herenu Iosif_Vladimirov Karl_Theodor_Ruempler

html map