Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Petrochimi_Bandar_Imam_BC Pierre-Jean_Rémy Paso_Piloto_Pardo Nardurus Nicolas_Konstantinovich_de_Rusia Nazitubbies Nicolas_Gueilburt Pedro_de_Alcantara_Tellez_Giron_y_Beaufort_(1810-1844)_Décimocuarto_Duque_del_Infantado Pont_Canavese Playa_de_Frejulfe Philanthus_triangulum Ophianthe Pantano_de_Guadalcacin Narcissus_hispanicus_subsp._bujei Nordh. Pará_(Brasil) Peter_Connelly North_Redington_Beach Polyporandra_scandens Pocket_Monsters_Diamante_Perla_Platino_La_Pelicula:_Hacia_la_superación_del_Espacio_Tiempo Petropavlovsk Nota_Zimmermann Paso_del_rio_Guadalquivir_por_Córdoba Piney_(Oklahoma) Postales_de_la_controversia Noain_Valle_de_Elorz Mylabris_mocquerysi Partido_de_Castilla_y_León Parque_nacional_Gran_Otway Nelsonia_neotomodon Nando_Vidiella Orfebreria_del_Antiguo_Egipto Polycarpaea_filifolia_Muschl. Pentecostes Pactos_de_La_Moncloa Neokeithia Pinus_montezumae Pato_serucho_brasilero Pintor_KX Pieris_pylotis Paramount_USD Pastel_de_peltandra No_Enemy_But_Time Nave_de_turbinas_AEG Perdiz_comun Os_triquetrum Periklís_Kakusis Pandanus_tectorius Paso_Pichachén Pelegrin_Clavé_i_Roquer PR_USA Otto_Sander Polonesa_Op_53 Nelson_Quilodrán Observatorio_La_Silla

html map