Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Aníbal_Giacobetti Aníbal_Delgado_Fiallos Héctor_Hurtado Moya_ferox Idioma_español_en_Africa_Asia_y_Oceania Hébert Andreu_Mayayo_i_Artal Harry_Dean_Stanton Historia_de_Kenia Helleborus_corsicus Mosca_comun Movimiento_homosexual Higgins_Ultra_Low_Track_Glue_Funk_Hits_1972–2006 Atolon_Dhaalu Hirundinea Aulacoderus_hobohmi Mocovi Guardia_de_honor_de_infantería Arundo_littoralis Andrés_Soriano Associacio_d'Editors_del_Pais_Valencià Ministerio_del_Interior_y_Transporte_de_la_República_Argentina Hebert_Abimorad Attagenus_brunneonotatus Hipotesis_(linguística) Hyposaurus Aparato_Raro Hipólito_Taine Monumento_Histórico_Artistico Aníbal_Segundo_Gonzalez_Espinoza Herniaria_vulgaris_var_glabrescens Ano_1363 Gérard_Vianen Apis_cerana_nuluensis Angolina Anneslia_deamii Monerma_cylindrica Mokap_(Mortal_Kombat) Argecilla_(Guadalajara) Heavy_metal_en_castellano Guidobaldo_I_de_Montefeltro Aqtöbe Hari_Mandir_Sahib Historiografia_soviética Hospital_conmemorativo_de_Indira_Gandhi IMI_Uzi_(Subfusíl) Guapachá Hemiscilíidos Ideologica Asociacion_Española_de_Nomenclatura_Taxonomia_y_Diagnóstico_de_Enfermería Arisarum_clusii Habib_Merheg Antonio_Lussich Augusta_María_de_Holstein-Gottorp Miná_común

html map