Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Centro_de_Salud_Mental_de_San_Baudilio_de_Llobregat Benifairo_de_la_Valldigna_(Valencia) Bromuro_de_litio Bull._Herb._Boissier Batalla_de_Anegawa Ben_Watson_(futbolista) Boule_(pan) Campanula_ligulata Base_Camara CD_Primeiro_de_Agosto Basilepta_miyatakei Buccaferrea_natans Biblioteca_nacional_de_malta Base_de_código Buritica Centro_de_Investigaciones_Regionales_de_Mesoamerica Caso_Lawrence_contra_Texas Brontispa_lateralis Catechina Bart-Mangled_Banner Cementerio_nacional_de_Florida Caviedes Buso_Renkin Banado Campezo Bergia CCA_Bucuresti Badilla_(Zamora) Caso_Baltar CAR_(España) Begona_Huertas Carlos_Luis_de_Borbón_Parma Carlos_Alberto_D'Ascoli Canada_Day Benjamin_hill_(militar) Cemento_de_Portland Cecilia_Maria_Sara_Isabel_Ciganer_Albeniz Campeonato_mundial_de_esqui_alpino_de_1974 Caballero_de_Alcantara Baht_(Uzbekistán) Batalla_de_Sopachuy Canete_de_las_Torres_(Córdoba) CASA_Aviojet Buena_muerte Casiodoro_(nombre) Azpe_(Huesca) Bouze_lès_Beaune Campo_(heráldica) Brookfield_(Nueva_York) Betanzos_(España) Carpintero_de_cabeza_amarilla Bolbohamatum_drescheri_drescheri Batalla_de_Paterna Beyrie_sur-Joyeuse Broken_S/_x2e

html map