Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.domus.na-wiezienie.lebork.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.humanae.na-wiezienie.lebork.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.lyram.na-wiezienie.lebork.pl parmezanem).

Xavier_Becerra W_C_Greg. Aeródromo_de_Santa_Cilia_Los_Pirineos Alcyone_(ópera) Clovis_(Marte) YZ_Leporis Cherkezov Aims Yum!_Brands_Inc Chenopodium_ambrosioides_var_viridis Xabier_Fernandez_Gaztanaga Aeropuerto_de_Francfort Alberto_Lopez_Moreno Xenochalepus_viridiceps Aeropuerto_de_Baucau Alazan Chi1_Orionis Yo_estuve_ahi_.._nosotros_tambien_(en_vivo,_parte_2) Administracion_Militar Aeropuerto_de_Gibraltar Villisca_(Iowa) Zambiano A_B_S Compañía_Nacional_de_Radio_y_Televisión_de_Bielorrusia Columna_lumbar Aelfgar_de_Mercia Xenochalepus_waterhousei Aavoja Yotsuba_to! Veronica_polyanthos Veszprem_Kézilabda_Club Alan_Cummings Wolf_358 Alb_(Sur) Wild_west Venérieu Comunitat_d’aglomeració_Perpinya_Mediterrània Comunidad_Ahmadía Charity_Shield_1999 Wikipedia_en_alto_sorabo Aguila_(heráldica) Condado_de_Caltavuturo Clasico_del_Sur_del_Peru W.C.Burger Wana_(Pakistan) Y_Que_Quede_Claro Club_Deportivo_Lorca Cominos_rústicos Albert_Norton_Richards Xymene_mortenseni Abd_al_Aziz_ibn_Saud Ciro_Mendia Alegrías_Del_Incendio Clownhouse Aldán_(Cangas)

html map