Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

A_diogneto Viasa Aceite_de_ládano Westville_(Nueva_York) A_P22S-3 Acorazado_Barroso Viscaria_suecica Zaïre Víctor_Victoria Chuffilly_Roche Agrostis_decumbens Virigaza Zangurana Vetus_Latina Xosé_Fernando_Filgueira_Valverde Clube_Nautico Vuelta_ciclista_a_Espana_1976 Aguja_(desambiguación) Alberto_Sanchez_Perez Wisniewskiioplitis Virus_de_la_paralisis_aguda William_Hittorf Vaillant_(revista) Abeleda,_Xunqueira_de_Ambia Abattoir_Blues/The_Lyre_of_Orpheus Collados_del_Ason Adelia_(nombre) Afz. Aceite_de_linaza Ajan Víctor_Peña Colegiata_de_Santa_María_(Valladolid) Cherdjin Alejandra_Nikoláyevna_Románova Viasa_(sabio) Venta_de_Santa_Bárbara Villa_Loma_Hermosa Watt_(álbum) Abano_(cantabria) Xtabentún Condado_de_Cass_(Illinois) Conophytum_gratum Acacia_bahamensis WordReference.com Vata_(animal) Cimerillo_bilistado Vicente_Fox_Quesada Watch_n'_Learn Xīn_qī_longzhu_Shenlong_de_chuanshuō Christos_Papoutsis Activacion_neutrónica Academia_de_Logística Conducto_galactóforo Acuerdo_de_alto_el_fuego_de_lusaka Colibrí_hada_occidental

html map