Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pseudispella_crassicornis Marquesado_de_San_Felipe_el_Real_de_Chile Presbiterianismo Maquina_de_estado_finito Prueba_de_gilman Quilquen_(estacion) Medios_de_comunicación_de_Penalolén Psilonema_calycinum Los_Millares Gran_bola_de_fuego_(1989) Micologo Provincia_de_tarata Marcus_Fabius_Buteo Manor_Creek_(Kentucky) Machaerium_muticum Lobelia_nicotianifolia Maials Proliferación_celular Pseudosmodingium_anomalum Graphium Prototipos_de_Fiat Manteño-huancavilca Quijinicuil Manglares_Churute Psicosomática Rebelion_del_Gueto_de_Varsovia Martín_Fernández_de_Navarrete_y_Jiménez_de_Tejada Rautiania Miguel_Sánchez_Ferlosio Prueba_elíptica ProFTPd Provincia_de_nakhon_nayok MTVA Martin_McGuinness Lucky_Star_(manga) Regla_de_Ephraim-Fajans Pouilley-les-Vignes Grammadenia Luis_Ponce Prudencio_Ortiz_de_Rozas Localidad_de_San_Cristóbal_(Bogotá) Lot_(departamento) Mesoregiones_del_estado_de_Rio_Grande_do_Sul Mascletada Provincia_de_Nueva_España Luigi_Lanzi Mercamadrid Marco_Rota Raión_de_Hlukhiv Primaria_democrata_de_Florida_2008 Martha_Montaner Gran_Maestro Registro_(órgano) Manzanal Praecipuam_Curam

html map