Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

David_Allardyce_Webb Distrito_Nacional Dracaena_zeelandica Dirkou Aloe_bulbillifera Cuto Distrito_de_Negocios_Internacionales_de_Songdo Crisóbula Ecuacion_de_primer_grado Deporte_en_Bielorrusia Double_Dragon_(Pelicula) Dorynota_rileyi Amanecer_de_la_Odisea Daniel_Martín Dezső_Bánffy Diferenciación_parcial Crossover_(música) Crucifixion_(Juan_de_Flandes) Doble_Sucre_Potosí_GP_Cemento_Fancesa Cyttarops Distrito_de_Luuka Cultura_apicola Damaso_Larrañaga Daniel_Rojas Dalanzadgad América_Latina_Logística Doval Corriente_de_El_Niño Amalia_Domingo_Soler Copa_del_Rey_de_fútbol_2006/07 Alpes_Bavaros Dharma_Śastra Ecorché Ecot Culebre Aljibero Cultura_de_Gambia América_Managua Cultura_de_la_Vida Cucuteni Distrito_de_Heroinas_Toledo Coryphopterus_humeralis Corona_estonia Dualismo_jurídico Distrito_de_Belén Driving_Miss_Daisy Departamento_Nacional_de_Investigaciones Alta_Sierra_de_Pinares Corentino_de_Quimper Cyphocharax_festivus Davidijordania Alemania_F4_2008 División_No._2_Alberta Alex_Pineda_Chacon Dario_Moreno

html map