Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Ossenx Neusa_Taroda Palmizon Padre_Butiná Poplarville Opuntia_wootonii Organización_territorial_de_Armenia Pignigo Palillo_de_diente Picaflor_estrella Porsche_935 Parlamento_Suramericano Palaeotropical Panizo_basto Piotr_Bagratión Península_de_Ba_Làng_An Pian Paropes Naruto_la_película_2:_Las_ruinas_ilusorias_en_lo_profundo_de_la_tierra Nelly_González_Aguilar Pirrolisina Phalanx Owen_Roe_O'Neill Operation_Teardrop Opuntia_basilaris_var_woodburyi OS_Girls Plantas_oleaginosas Organizaciones_religiosas Myrmex Pleurobema_rubrum Pirotehnímata PR_TE Nabarniz_Elejalde Organizacion_Cuarta_Internacional Polícrates_de_Éfeso Môtier Período_de_Entreguerras Ophryoessoides Plataforma_continental_de_la_argentina Obviously Nina_de_mi_Corazon Piñeros_de_Isla Plagiogyria Pedro_Miguel_Obligado Orsiloco Peonía Oxyrhachis Nouvelle-Orléans Oleastrum Papión_sagrado Operación_Siglo_XX Nixtamal Onizuka Picada Parastriga

html map