Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Plesictis Pinetop-Lakeside Peyrusse_le_Roc Observatorio_montegancedo Pilar_Prades_Exposito Pb Oncidium_brachiatum Palacio_de_queluz Park_Sung-chul Philip_Ifil Pierre_Jean_Louis_Dangeard Pedro_de_Lucuce Pedro_Fernández_de_Quirós Plesiops_nigricans Palacio_real_de_phnom_penh OIEA Palmoni Perreux_(Loira) Nanictidopidae NGC_120 Oblanceolada Notre_Dame_de_la-Rouvière Nenad_Kovacević Polideuces Piazzola_sul_Brenta Pintor_(profesion) Phellopterus_littoralis Pedro_Zeledon_Mora Nueva_ola_(musical) Polop Nigidius_svenjae Nicolás_Belin Phu_Quoc Populus_balsamifera_var._angustifolia P_S_I_lo... Passalus_zangi Patrones_de_diseno Pico_la_Selle Nicolas_Elías_Mendoza Nueva_Guinea Partido_Popular_(España,_1976) Museo_de_Zamora Pontificia_y_Real_Archicofradia_del_Dulcisimo_Nombre_de_Jesus_y_Nuestra_Senora_de_la_Paz_Coronada Olivia_Byington Poa_glaucantha Paderne_(Melgaço) Parroquias_de_Guernsey Oxyotis Numero_(revista) Pedro_I_de_Barcelona Palenques_de_Esclavos Paquifrutos Polemiosilis_acutidentata Paseo_de_Gràcia Palacio_de_Malacañán

html map