Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alston,_Cumbria Dal-Tex_Building Cresilmetilacetona Don_Ed_Hardy Algámitas_(Sevilla) All-Star_NBA Convento_de_Nuestra_Senora_del_Rosario_(Bogota) Dominick_Argento Directiva_79/409 Cresta_del_Lago Dorcus_musimon Alma_española Desire_(canción_de_Geri_Halliwell) Aljamizacion_del_español Damdinsurengiin_Nyamkhuu Don_Cuco_El_Guapo Curtiss-Wright Ana_Belén_Palomo Alice_Elgar Diplodus_bellottii Eanfrido_de_bernicia Amygdalus_communis_var_fragilima Demografía_de_Swazilandia Decimo_Junio_Bruto_(consul_292_a._C.) Dhekelia Alexis_Petrovich Crédito_(Universidad) Devol_(Oklahoma) Aloe_perfoliata_var_arborescens Diocesis_de_San_Juan_de_los_Lagos Dabrowa_(condado_de_Ciechanów) Copa_América_Brasil_2019 Copa_Libertadores_2015 Distrito_de_Jesus_Nazareno Alfredo_Maneiro Correo_postal Domain_name_registrar Corbatin Alsiprés Demo_2 David_McKenna Echium_boissieri Diacisperma Amps Alfombra_de_Arraiolos Amenemhat_V Aleuroparadoxus_rhodae César_Arias Crisis_del_gas Allium_schoenoprasum_var_schoenoprasoides Ana_Falcka Coryphaceae Corona_Sueca Disociación_por_captura_de_electrones División_N._3,_Alberta

html map