Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Petrovo Panteon_(Paris) Neobisium_babusnicae Politetrafluoroetileno Platyhelminthes Nombre_de_los_voces_de_los_animales PEN_Club París-Tours Plaza_Paraiso Néstor_Vidrio Passiflora_villosa Pintura_barroca_italiana Mysateles_gundlachi Parque_Nacional_Hoge_Veluwe Oposiciones_patrióticas Park_Güell Parmentiera_alata Orquídea_araña Pedro_Tamen Pablo_Bello Pedro_de_Alcantara_Tellez_Giron Panax_ginseng Polluela_de_Andamán P_C._C. Nivel_de_aplicación Paiche Octotropis_travancorica Organizacion_Revolucionaria_Marxista_Politica_Obrera Polinomialidad Noiron_sur_Seine Pithecellobium_auaremotemo Pepe_Biondi Perifrasis_verbal Museo_de_Historia_Natural_y_Cultura_Ambiental Pedro_Barrientos Past_To_Present_1977_1990 Noron-l'Abbaye Niccolò_Pizzolo Octoknema Neochodaeus_repandus Otocinclus_vestitus Polémica_en_torno_a_la_linea_de_alta_tensión_Sama_Velilla Portulaca_arenicola Pablo_"el_Moncho"_Fernandez Par_XI Operación_Hammer_(Afganistan) N-pentilamina Neoxestolabus_clinolaboides Petr_Tkachev Pesanta Partenope Palacio_Ozaeta Odontomanes Parlamento_corto Porec_Trophy_4

html map