Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Misael_Banuelos Mount_Pleasant_(Pensilvania) Huehue_Xicohtencatl Homalotheca_supina Mundial_Junior_de_Hockey_Sobre_Cesped Angélica_Moya_Marín Antequino_subtropical Ano_comercial Hydrodynastes Arte_rupestre_del_sur_de_la_peninsula_Ibérica Guerra_de_la_independencia_colombiana Homestead_(Nuevo_México) Astyanax_troya Antolín_Davila Antillanas Apuesta_de_pascal Heterosicyus Hemibagrus_taphrophilus Misratah Astyanax_gracilior Aqua_America I_Ae_16_"El_Gaucho" Autovia_mudejar Holland_(Arkansas) Hailfire And_Then_There_Was_X Morinda_stenophylla Hôtel_particulier Arthur_(Iowa) Ian_Walker Holderlin_y_la_esencia_de_la_poesía Antipater Hættuleg_Hljomsveit_&_Glæpakvendid_Stella Arctanthemum Autoridad_Nacional_del_Ambiente_de_Panamá_(ANAM) Hyporhamphus Guido_Van_Calster Hoel_II_de_Bretaña Minería_hidráulica Ibuki_(satélite) Montanas_rusas Mitsubishi_Lancer_WRC05 Arv_-Touv Arrondissement_de_Albertville IRT_New_Lots_Line Helmond Hermonville Arbol_de_hélice Huracan_Erika_(1997) Guillermo_(desambiguación) Hordeum_elongatum Monasterio_de_Sancti_Spiritus_de_Salamanca Andre_Bizette-Lindet Gáldar Helsdingenia

html map