Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Angelo_de_Mojana_di_Cologna Andres_J._D’Alessio Mision_de_Santiago_de_los_Coras_Aniní Monte_erebus Moraña Andrei_Kolmogórov Aspid Anthony_Vallelonga André_Leducq Aphthona_chekanovskii Grupo_Mijaílovka_inferior Mm.c.a. Arabis_tilingii Hymenocallis_humilis Hiawassee Hornoy_le-Bourg Homalobus_stenophyllus Hans_Boulenger Hepáticas Atoyac_(veracruz) Arius_arius Movida_viguesa Arley_(Alabama) Miniordenador Anguilla,_The_Threatened_and_Endangered_Species_Garden Mont_Saint_Vincent Arytera_exostemonea Mordellochroa_humerosa Antoni_Gimbernat Asturias_de_Santillana Modelo_Electrodébil Mortadelo_y_Filemón_-_El_caso_del_calcetín Hazleton,_Pennsylvania Asunción_Ocotlan Mokronazárov HEp-2 Hazte_Oir Archipielago_malayo Archgoat Arboretum_y_jardines_de_montana Harria Ardecha Anemopaegma_glaucum_var_typus Asociación_de_Amigos_del_Ferrocarril_de_Bilbao Montreal_(Canada) Arteria_mentalis Mugardos_(La_Coruña) Hexanamida Australasia_en_los_Juegos_Olimpicos Hemimelia_fibular Mordellistena_rubrahumeralis I_distrito_electoral_federal_de_nayarit Haílton_Corrêa_Arruda Apteronotus Heterotoma_lobelioides

html map