Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.posteriori.ta-zdrowie.wodzislaw.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.vitae.ta-zdrowie.wodzislaw.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.ta-zdrowie.wodzislaw.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Iglesia_de_los_dominicos_de_Colmar Municipio_de_Tebo_(condado_de_Henry,_Misuri) Roxb. Urho_Castrén Igor_Gradoboyev Urotsukidôji:_La_leyenda_del_señor_del_mal Reivindicacion_mobiliaria_(Derecho_español) Municipio_Acevedo Gazipur_(zila) SV_Mondorf Glottiphyllum_pustulatum Rosieres_en-Haye Resolución_133_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas S_O_S_Titanic From_Russia_With_Love_(banda_sonora) Municipio_de_Highland_(condado_de_Oregon,_Misuri) Rio_Wouri Iglesia_siro_malabar Gerald_Henderson_Jr Geranium_robertianum_subsp_maritimum Rodrigo_Gutiérrez Fraxinus_scolopendrium Roble_de_Thor Ruben_Darío_Checchia Infundada Roncus_assimilis Roville-devant-Bayon Fray_Miguel_Lopez_de_la_Serna Municipio_de_Coldwater_(Míchigan) Iglesia_de_San_Zenón_(Verona) Félix_José_Valera_Ibañez Gaite_Lyrique Gawr Uroplata_spaethi Rosita_Parsons Tusaquillas Municipalidad_de_saraj Roy_O._Disney Restauracion_borbónica Unidad_periférica_de_Etolia Ross_Mark_III Ignacio_Garcia_Lopez Tripodiscio Río_Canamares_(Jaén) Iglesia_del_Santo_Rosario Iglesia_Greco_Catolica_de_la_Eparquia_de_Križevci Inri Municipio_de_Moran_(condado_de_Todd,_Minnesota) Upper_Darby_(Pensilvania) Unión_Asia-Pacífica_de_Radiodifusión Frédéric_Pacéré_Titinga Gaysha Municipio_Sebastian_Francisco_de_Miranda_(Guárico,_Venezuela) German_Alvarez-Beigbeder Fundacion_y_Caos

html map