Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arbutus_mollis Muerte_en_el_Nilo_(obra_de_teatro) Astianthus_longifolius Ansiktet Guacamaya_Americana Arrayan_silvestre Héctor_Mujica Apsi Annatar INIA Hockey_(banda) Montijo_(distrito) Heraklion Arn_interferencia Atomostigma Arboles_del_Génesis Henry_Suso Guerra_Ingria Apio_de_huerta Historia_de_la_Gran_Vía_de_Madrid Huila_(desambiguacion) Monroe_(desambiguacion) Aomori_Japón Arcos_de_San_Antón Antonio_Rodríguez-Monino Montana_(sitio_arqueologico) Heterocheirodon_jacuiensis Morning_80 Anthicus_peri Mimagoniates Modulacion_por_ancho_de_pulsos Gwenno_Pipette Aya_(Guipuzcoa) Archivo_de_la_Archidiócesis_de_San_Pablo Apophylia_viridis Minerva_(alga) Hierba_de_San_Antonio Monoterpenoides Icones_Orchidacearum_Peruviarum Askoybrua Homalanthus Artesanias_en_Salta Arma_de_infanteria Anguila_de_agua_dulce Holiday_Inn_Select_Abasto Héctor_Mendoza Guerra_Civil_Lituana_(1381-84) Angelica_Claro_Canteros_(Coral_Aguirre) Ibrahima_Sonko Arcangel_y_De_La_Ghetto Aspect_ratio Aster_lastarrianus Anselmo_llorente_y_la_fuente Hipólito_Unánue_y_Pabón Horoscopo

html map