Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arca_(genero) Gérard_Rue Hartford_(Maine) Astilleros_de_Sevilla Idioma_Sarikoli Asymbolus_occiduus Montañas_de_Dong_Phayayen Montaione Héctor_Calegaris Andre_Heller Modo_de_audición_autocéntrico Antonio_Rodriguez_Martínez Atom_Heart_Mother Montarnaud Hércules_(California) Hermandad_Nazarenos_de_la_Purísima_Sangre_(Nules_Castellon) Ministerio_federal_de_finanzas_de_alemania Auburn_(Virginia_Occidental) Historia_de_México_(1439-1821) Haapavesi Grézieux_le-Fromental Gyrostachys_gemmipara Mmol Moulins_lès_Metz Anthericopsis_tradescantioides Anna_Maria_Birules_Bertrán Guadamur Hélice_(antena) Moldavia Ibira_berá Hot_Christian_Songs Anillo_de_benceno Anhídrido_tríflico Andrés_Felipe Hemiterpeno Misa_de_la_Coronacion Helana_Petrovna_Blavatsky HIP_62345 Aulosepalum Antoni_Mari Anton_Günther_Ghering Arrondissement_de_Meaux Guerra_Social_(91_88_a._C.) Historia_de_Guajan Aplaplac Iconodulo Androsaemum_androsaemum Ibrahim_al_Koni Hasta_que_el_dinero_nos_separe Ashley_Argota Ano_368 Hedydipna_collaris Auditorio_de_tenerife Hymenocallis_bidentata Hara_Tameichi

html map