Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fernando_Ramón_Labat Etiopia-Plaza_de_la_Transparencia_(estación_de_Metrobus) Estadio_Ceahlăul El_triángulo_diabólico_de_las_Bermudas Esqui_alpino_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Garmisch-Partenkirchen_1936 Escudo Estacion_José_Ingenieros Ferula_communis_var._anatriches Fabian_Gianola Emiliano_Jos_Pérez Forma_diferencial Eniro Emile_Cartailhac El_rock_de_una_noche_de_verano Elecciones_luxemburguesas_al_Parlamento_Europeo_de_1979 Fl._Serr._Min. Estación_de_Versoix Flexion_de_codos Estacion_9_de_Julio_Norte Eppur_Si_Muove Fiscalía_General_de_la_Nacion_de_Colombia El_puente_(pelicula_de_2003) Emiliano_Fernández_de_Pinedo Filogaso El_Pescailla Elementos_del_grupo_13 Francisco_Varela_(pintor) Elección_legislativa_de_Francia_de_1893 Estación_de_la_Encina Exploraciones_geográficas Estación_Buin Erase_una_vez_un_cuento_al_reves En_este_pueblo_no_hay_ladrones Eduardo_Berón Estación_AVE_Guadalajara_-_Yebes FRANCE_1 Escudo_de_casanare Fortepiano Estación_de_San_Guim_de_Freixanet El_Vilosell Elecciones_al_Senado_de_los_Estados_Unidos_de_2012 Espite Erythrolamprus_reginae Escudo_de_catamarca Estructura_de_personalidad Estado_cruzado Enfermedades_autoinmunes El_botones_Sacarino Espectro_(Marvel_Comics) Fairwater_(Wisconsin) Espada_y_hechiceria Enzima_de_restriccion_casera Filemon_y_baucis Existencia_de_dios Elecciones_al_Parlamento_de_Navarra_de_1987

html map