Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Chibchano_Paezano Varreddes Ville_le-Marclet Aarón_Ben-Asser Albertonectes Claudia_Rivero_Modenesi Accel_World Xenia_Tchoumitcheva Consumidor_(Biologia) Achatinella_lorata Villers_sur-Bar Colaboración Vivinus Coira Comision_Permanente_de_Agricultura,_Silvicultura_y_Desarrollo_Regional_en_Chile Aeronavegación Vallabha_Acharya Worcester_(Nueva_York) Villeneuve-sur-Vere Chilly-Mazarin Codigo_de_honor World_of_Tanks Collection_(álbum_de_Tracy_Chapman) Coca-Cola_light Compania_General_de_Obras_Públicas_S.A. Aeropuerto_Internacional_de_Kigali Contaminacion_ambiental Airbus_A340_600 Colinas_de_Gantadd Ciríaco_Ortiz Wind-Up_records Aeropuerto_Internacional_Tobias_Bolanos Claudio_Rissi Zvi_Sherf Condado_de_Adernò Abadía_de_Landévennec Vizcondado_de_Altamira_de_Vivero Zombi_(informática) Chojugiga Visitas_culturales_en_Jaén Coca_Gomez Clusia_schippii Constanza_Piccoli Consejo_Económico_y_Social_de_Tunez Chasselay Colroy_la_Roche Adelantamiento_Mayor_de_la_Frontera Chess_Assistant Vingólf Alan_B._Krueger Zalla Conflictos_coloniales Comigne WP:RS Claudio_Norberto_Levrino

html map