Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alía_(Cáceres) Didymos_el_Músico Dictadura_militar_argentina_(anos_setenta) Diseño_de_juegos Crepis_vesicaria_subsp._haenseleri Discanthera Diego_Mendez Allium_subhirsutum_var._glabrum División_de_Honor_de_Balonmano_2011/12 Economia_de_las_Antillas_Neerlandesas Alex_Monner Amangkurat_II Doğu_Perincek Crucianella_angustifolia_subsp._oxyloba Distrito_de_Sankt-Gallen Croatto División_Líster Deuda_de_honor Droids Crysotila Damian_Valls Diocesis_de_Texcoco Echinacea_angustifolia Dicologlossa_hexophthalma Dinastía_macedónica Davis_(desambiguacion) Convento_del_Corpus_Christi_de_Bornos Corona_Hispanica Décimo_par Cosecha_de_heno Almadenejos Alfredo_Vasquez_Acevedo EX_320 Distrito_Este_(Jerez_de_la_Frontera) Distrito_de_libourne Corregimiento_de_san_antonio Daniel_Miguel_Alves_Gomes Damian_Emiliano_Martinez Crocus_acutiflorus Cristian_I_de_Dinamarca D15A4 Cryptocephalus_terolensis César_Cielo_Filho Croton_socotranus Diego_Sebastián_Schwartzman Cordiera Diario_''Clarín'' Danzas_sinfonicas Dothilis Deflacion_(algoritmo) Doncel_de_Siguenza Cuadrangular_de_Villamontes_2012 Cotylelobium Diócesis_de_Orihuela-Alicante Alfonso_Castiñeiras_Campos

html map