Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Halocnemum_caspicum Higuera Ministerio_para_las_Relaciones_con_las_Comunidades_Europeas Autoridad_Provisional_de_la_Coalición Motoneuronas I_found_a_Way Araucaria Antoni_Siurana_i_Zaragoza Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_5000_metros_masculino Gunther_von_Kluge Grundviller Antar_yami Grito_de_yara Ichhawar Ano_1915 Mongolosaurus Hipersensibilidad Gulyasleves Angel_Crespo Andrea_susnjara Hindsville_(Arkansas) Movimiento_Democrático_Nicaragüense Hipericaceas Anos_1000_a_C Arturo_Ruiz_del_Pozo ICAP Augustus_Edwin_John Armenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_la_Juventud Atentados_del_7_de_julio_de_2005_en_londres Antonio_de_Santa_Ana_Galvao Archipiélago_de_Sir_Edward_Pellew Ministro_sobre_las_masas Audi_5000 Andilly-en-Bassigny Armando_Arteaga Astyanax_Scévola_Bosio Avenida_Lacarra Hermandad_de_Culto_y_Procesion_de_Jesús_Nazareno_del_Perdon_y_Maria_Santísima_de_Nueva_Esperanza_(Málaga) Hilozoismo_(literatura) Antwan_Jamison Historia_antigua_de_la_Península_Ibérica Hipermutacion Gualdo_Tadino Historia_de_Palestina Armez Anthriscus_caucalis_var._gymnocarpa Hector_Agustin_Murguía_Lardizabal Mision_de_San_Juan_Bautista_Malibat_o_Ligüi Apocheiridium_turcicum Area_metropolitana_de_Huelva Holiday_(Stargate_SG-1) Autovia_de_las_rías_bajas Aralioideae Antoine_Jérome_Balard Hit,_la_fiebre_del_karaoke

html map