Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Confederación_Helvetica Clarktown_(Ohio) Chuang_Tzu AV_110 Vikipedio Agrupación_de_las_galaxias Afonso_Henriques_de_Lima_Barreto Acentroptera_zikani Confederacion_Hidrográfica_del_Mino-Sil Aeropuerto_Comodoro_Arturo_Merino_Benitez Clinton_Francis_Barton Coliseo_El_Campín Club_Baloncesto_Canarias Conococha_(poblado) Cono_(Geometría) Watchtower_(Nueva_York) Weston_and_Weedon You've_Got_Another_Thing_Comin' Vadino_y_Ugolino_Vivaldi Woodlawn_Park_(Kentucky) Contencioso_Administrativa Agustín_Fernandez_Paz Wrestlemania_I Zoho Villamayor_de_Trevino_(Burgos) Club_Nautico_de_Oliva Cleopatra_(pelicula_de_1999) Viva_la_vida_or_death_and_all_his_friends Videojuego_de_combate_en_vehículos Chen_canagica Clasificadores_(matemático) Vela_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Ámsterdam_1928 Abu'l_hasan Acumulador_de_carga_rápida Abura Aeropuerto_Tempelhof Vela_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Roma_1960 Consejo_de_la_República_(Rusia) Consonante_eyectiva Control_de_la_eyaculación Adios_(canción) Clasico_San_Lorenzo_-_Huracán Coleman_Hawkins_encounters_Ben_Webster Ximén_Pérez_de_Salanova Circuito_de_Nardò Clínica_Kelsey-Seybold Adrián_Cúneo Cono_Sur Virreynato_del_Peru Adán_cromosomico_Y Whatever_Gets_You_Through_the_Day Viola_blanca Vicomte_de_Bragelonne Adri_van_Tiggelen Administracion_de_la_configuración

html map