Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juan_M._Obarrio John_A._Agnew La_Collada_(Asturias) Jerarquía_del_Conocimiento Laudo_Arbitral_de_París Liubov_Popova Lemoa Lenguas_dené-yeniseas Jardin_Botanico_de_Beijing Isla_Ratmanova Junco Jason_Robards,_Sr. Legio_IV_Scythica Jose_Cubero_"Yiyo" Liga_de_los_Súper_Malvados Koloale Islamicos Juan_Alonso_Pérez_de_Guzman_y_Guzman_(1503_1558) Jacopo_Riccati José_Juarez Jean_Baptiste_Belin Le_Grand-Celland Jean_Chapelain La_Jolla,_Calif. Jo_Alves Leuciscus_dzungaricus L.D.Benson Isla_Salango Kampala_City_Council Linea_Barcelona_Martorell_Vilafranca_Tarragona Juan_Buendía_y_Noriega Lista_de_episodios_de_Gantz Jessup_(Pensilvania) Islas_de_la_sonda Jazmín_naranja Interestatal_65 Islas_de_Scott_Hansen Inundaciones_en_Nicaragua_de_2011 Leptodactylus_rhodonotus Joaquim_Lluhí_i_Rissech Ivan_Ivanovich_Martynov José_Galvez_Egusquiza Juan_Antonio_Abellán-García Ligue_1_1962/63 La_Motte-Saint-Martin Joseph_Loschmidt Kamen_Rider_Kiva_(Personaje) Lago_de_Velence Lancia_Mizar La_Ferriere_de-Flée Jadacaquíva Lira_italiana Jules_Cheret Jose_María_Alvira LGBT_History_Month

html map