Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Museo_Nueva_Tabarca Perdita_(luna) Ochrochernes_asiaticus Pia_Almoina_de_Barcelona Necatorina Nematolebias_myersi Partita_para_violin_solo_n_2,_BWV_1004 Pocono_Ranch_Lands Planemo Peñablanca Nosaltres_els_valencians Pampillon Pierre-Frederic-Adolphe_Carmouche Pablo_Bauza Piotr_Demiánovich_Ouspenski Planta_Hidroelectrica_Rio_Las_Vacas Paulo_I_(papa) Piper_stenophyllum Oye_¿dónde_está_el_amor? Oscar_Garcia Neferneferuaton Orchiodes_repens Pasqual_Ferry Oretania Novator Organizacion_territorial_de_Paraguay Planicies_de_oro Músculo_extensor_del_indice Península_de_Izu Orcines Paolo_de_Matheis Peperomia_murispica Neosynaptops_punctaticeps Pino_Dangio Paralisis_oculosimpática Nuevo_shekel Porotos Noel_Jammal Ninigi_no_Mikoto Piroterio Museo_de_Historia_de_la_Fotografia_Fratelli_Alinari Oscar_2009 Organización_Judia_de_Combate Pila_de_níquel_e_hidrogeno Plaza_Castelli_(Buenos_Aires) Nunca_el_tiempo_es_perdido Pembroke_(Georgia) Parque_Nacional_PIco_Bonito Nemognatha_nebrascensis Nikolái_Chebotariov Mustela_felipei Nuestra_Señora_de_las_Angustias_(Valladolid) Paraśu_Rāma Paul_Guldin Pasaporte_electronico

html map