Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Martínez_Montanes Rafael_Leónidas_Trujillo_Martínez Martí_d'Eixalà Los_Llorones_de_la_Mañana Liv_Tyler Provincia_de_Tahār Marcel_Wüst Mesnil-Saint-Père Ljubiša_Broćić Gran_Pensionario Marie_Selby_Botanical_Gardens Lucha_guerrillera Malory Línea_de_alta_velocidad_Madrid-Valencia Primera_temporada_de_House Reial_Club_Deportiu_Mallorca Luciano_Cáceres Raul_González_Rodríguez Lucio_Emilio_Mamerco Marte_CVT Pueblo_de_Dios Miguel_Quesada Puig_Mayor Godefroy_de_Bouillon Marquesado_de_Casa_Lopez Problema_del_prisionero Logray Mahiloŭ Realista_político Melvin_Sheppard Grevillea_leptopoda Proyecto_Navidad Psiquiatria Mecanismo_de_percusion_del_piano Radio_sueca Quinta_Reunión_Cumbre_del_grupo_BRICS_2013 Manuel_Balsera_Rodriguez Mancha_de_Aragon Pseudocientífica Primera_División_de_Espana_1974_75 Pouteria_campechiana_var._palmeri Línia_Barcelona-Valles Quinault_(Washington) Rape Provincia_de_arani Microfono_de_cinta Maolfaonküch Ramon_Arturo_Vargas-Machuca_Ortega Raincoop Puente_de_Sacavém Primera_División_de_Portugal_2008/09 Loca_(single) Psoralea_pumila Mercedes_Tomasa Logaritmo

html map