Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juana_Rios_Aizú Karmele_Marchante_Barrobés Lageon La_Queue_les_Yvelines Julieta_Mabel_Monje Kid_Rock Jamie_Waylett La_romanizacion_del_Pais_Vasco_y_Navarra Jiránek Leixlip Kengyilia Isabel_de_burgh La_ciudad_bajo_el_mar José_Joaquin_Casas Juan_M._Aubriot Las_tortugas_ninja_III Jaume_Enric_Ollé Lancelot_Brown Jucar Josep_María_Castellet Linea_Verde_(Metro_de_Lisboa) Las_cronicas_de_Narnia:_el_leon_la_bruja_y_el_ropero Jose_Antonio_Silva Jose_Sánchez_Guerra_y_Martínez Juan_de_Estrada_Rávago_y_Añez Jaume_Sansa_Nequí Josep_Llimona La_Mujer_De_mi_Vida Lista_de_estados_independientes_del_mundo Klagetoh_(Arizona) Ippolito_Maurizio_Maria_Durazzo Juan_Muñoz_Vargas Jaime_Gavilán_Martinez Las_Sombrias_Aventuras_de_los_Chicos_del_Barrio Jaime_Araujo_Renteria Kye_Ossi José_Castán_Tobenas Jorge_Alejandro_Santamarina Joseph_Pickford Konnyaku Jack_O’Neill Liceo_Javiera_Carrera La_Cite_des_enfants_perdus Lebucquiere Jorge_Perona_García Ivar_Ekeland Kœnigsmacker Judo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012_–_Menos_de_70_kg_femenino Lepturus_pannomicus Iura_Novit_Curia Le_Leslay Lechuga_de_agua Ley_Orgánica_de_Educacion_(España) Jabes_de_galaad Jardín_Botánico_de_Estelí

html map