Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ars_gratia_artis Gymnastikos_Syllogos_Apollon_Smyrnis Guillermo_Andrés_Marino Grønland_Universitet Anos_1540_a._C. Motricidad Hélder_Cristóvao And_I_Love_Her Awjila-sokna Asedio_de_Jaén Idioma_dakhota-lakhota Aroldi I_Want_You_Now Anáhuac Hector_Vasquez Asociación_Argentina_de_Tenis Mitrídates_IV_Filopator Avión_(desambiguación) Homero_Simpson_ésta_es_su_esposa Gwardia_Warszawa Hoja_romana Guillaume_Francois_Antoine,_Marqués_de_l'Hôpital Archaeoglobi Antonio_Domínguez_de_Haro Mohamed_Koné Hector_Jose_Cámpora Avenidas_Bedford_y_Nostrand_(línea_Crosstown) Hemidictyaceae Andujar_Cedeno Guerra_Ucraniano_Soviética Haplogrupo H.S.Thomps. Hakone_(Kanagawa) Hemiblossia_etosha Hacienda_Santo_Tomás_de_las_Lomas Archivo_Municipal_de_Ansó Haunted_leg Angelito Munia_de_Valdegovia Mordella_robusta Haria Idioma_cabardiano Aragones_de_Fonz Antimetabolito Montgeard Asturica Hermione_flava Avellaneda_(Ávila) Antonio_Perez_Bonalde Ano_1416 Mistrial Avenida_Camilo_Henríquez Antonio_Juan_Garcia_Santesmases_Martin-Tesorero Andrés_Pérez_(pintor) Hotel_de_Rambouillet

html map