Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Batalla_de_Oltu Bai_Bureh_Warriors Campanula_serratifolia_var_ciliatosepala Campeonato_mundial_de_triatlón_de_2004 Búho_lanzadardos Capparis_spinosa_subsp._orientalis Butia_capitata_subsp_yatay Canada_Real_Soriana_Occidental Cephaloglipa Calor_humano_(album) Bulnes_(Chile) Batasunas Cesar_A._Rodríguez Cebriones Bloque_Nacionalista_Valenciano Caetano_da_Costa_Alegre Barisal Carlos_Piran Carrie_(pelicula_de_2013) Carlos_de_Valois_duque_de_Angulema Besarion_Belinski Ceylon_Journal_of_Science,_Biological_Sciences Carlos_A._Manucci Barba_pegajosa Baños_árabes_(chinchilla_de_montearagón) Castellanomanchega Berytus Barrio_mariano_moreno Cazador_(San_Luis) Cercemaggiore Biessenhofen Ballantine_(Montana) Año_1153 Cenotafio_de_los_Santos_Hermanos_Mártires Capitán_general C._Jay_Cox Campeonato_de_Australia_1961 Beef_ring Batalla_de_la_Carbonera Callispa_nigronotata Casa_de_Francisco_de_Hontanon_Riba_Cudeyo Campo_Elias_Romero_Fuenmayor Carlota_(obra_de_teatro) Carly_Smithson Calabacilla_de_Indias_naranjera Barrio_de_Ayora Blanca_ibánez Candeal_rubio Ceanothus_bertinii Barthelémy_Toguo Bruyeres_sur-Oise Batalla_de_ichi_no-tani Barbuligobius_boehlkei Bedicó_(Cantabria) Beuzevillette

html map