Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

La_tierra_dorada Las_Moraditas Islas_de_Los Jose_Luis_Márquez Interleucina Lago_Alaotra Leo_Corbett Le_Chambon_Feugerolles Lepanthes_otostalix La_Foret_le-Roi Ixoreae Isla_Melita Lifeforce_Records Ken_George Karl_Benz Landécourt Liron Iosif_Ivanovici Jinja_Takao La_Chinesca Intervención_en_salud Leyenda_de_Yuruparý Invasión_norteamericana_de_Panama Joaquin_Ruiz_Gimenez_(Hijo) KC-X Isobel_Wren Jeronimo_Gracián Juan_Zaragüeta Labritermes L_(servicio_del_metro_de_Nueva_York) Lee_Scratch_Perry Juego_directo Juan_Espino Licey_sur_Vingeanne Las_Navas_del_Marqués Juan_Sabia La_Gaceta_Regional_de_Salamanca La_Asunción_de_Santa_María Johnius_elongatus Kamal_Ibrahim_(presentador) Jose_Ignacio_Zahínos José_Luis_Milá_i_Sagnier Kongô-Yasha_Myô-ô Jimenez Limbo_(informatica) James_Brown_House_(New_York,_New_York) Instituto_O'Higgins_(desambiguacion) Libido Javier_Martínez_"Manal" Joao_Baptista_da_Silva_Leitão_de_Almeida Kerianthera_preclara Jerónimo_Domínguez_y_Pérez_de_Vargas Jaleo_(baile) Koniggratzer Juan_Zorrilla_San_Martín

html map