Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Blow-up Brhat-Saṃhita Cestrum_anagyridium Beauvoir-sur-niort Catedral_de_Mans Casa_del_Virrey_Sobremonte_en_Luján Cabildo_eclesiástico_(Molina_de_Aragón) Cats Briceño Celestí_Boada Calceolaria_crenatiflora Belvianes_et_Cavirac Central_hidroeléctrica_de_Kárahnjúkar Año_normal_comenzado_en_domingo Bernardino_Herrera Casa_Edward_Mooney Carlos_Federico_de_Cleves Cenagnatido Cama-roja_espinosa Centaur Carlos_Tevez Calopappus_acanthifolius Banco_de_deposito Celestino_Mutis Bohas-Meyriat-Rignat Bay_Point_(California) Calle_59_Avenida_Lexington_(estación) Bos_indicus Beta_Librae Blas_de_Peralta Caballo_alazan Campeonato_Femenino_Sub-20_de_la_OFC_de_2012 Carlos_Márquez_González C.M.Vieira Castelvetere_sul_Calore Campeonato_de_España_de_Ajedrez Björk_Guðmundsdóttir_&_Tríó_Guðmundur_Ingólfssonar Bonfim_(Santa_Maria) CYFB Carlos_Flores_Facusse Biblioteca_Real Bangladés_en_los_Juegos_Olímpicos Azor_australiano Beisso Bard-les-époisses Bernardino_Sahagún B_Sides_&_Rarities Catedral_de_berna Batalla_del_Cabo_Ortegal Campeonato_Mundial_de_Esqui_Acrobatico_de_1999 Carrona_(Marvel_Comics) Cerro_Chobi Belili Categoria_de_espacios_topológicos Catedral_de_Nuestra_señora_de_la_Asunción

html map