Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carlos_María_Fitz_James_Stuart_y_Palafox Casa_de_guisa Carex_ericetorum_var_approximata Burnaby_(Columbia_Británica) Bromus_nanus Bernardino_zenale Binary_domain Brigada_de_Infanteria_Ligera_Paracaidista_Almogávares_VI Carolina_de_Brunswick Bori Bambusa_aurea Banku Ceferino_González_y_Diaz_Tuñon Benimuslem Behind_the_wheel Carlos_Enrique_Melgar Cavernario Carex_aristata_var._orostachys Cantón_de_Sauveterre-de-Béarn Badajoz_(provincia) Campanilla_de_las_nieves Benson Castillo_del_Far Bancoro Cerro_Nanduá Beauvilliers_(Eure_y_Loir) Berenice COM_Radio Bawcomville_(Luisiana) Caherconlish Canciones_folkloricas_de_America Cesar_Fernandez_Ardavin Bolivar_(Nueva_York) Brassia_longissima_var_minor Brunner Casas_de_Juan_Gil Canonjia Carlos_Moyano_Fuschlocher Berlinetta Bulnes_(Chile) Batalla_de_Amami-Ōshima Blanc_de_noirs Calle_40_Calle_Lowery_(linea_Flushing) Balonmano_en_los_Juegos_Panamericanos Calle_180_(linea_White_Plains_Road) Carta_forera Cassy_Lang Buenos_aires_canta Cacatúa_fúnebre_pico_largo Cable_eléctrico CAB_International Batalla_de_Auray Carpintero_elegante Bolbocerosoma_cartwrighti Beninar

html map