Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Carlos_Goñi Calle_San_Agustín_(Málaga) Cementerio_de_Pere_Lachaise Caliche Begonte_(Lugo) Bandera_de_campaspero Boli BBS Batalla_de_Konigsberg Campeonato_de_europeo_de_natación_de_2004 Barrio_de_Santa_María_(Cádiz) Años_580 Campeonato_mundial_de_badminton Buonconvento C.R.E. Batalla_de_Itá-Ibaté Běijīng_gushì Castelnau_Montratier Bríndisi Boletin_sobre_estupefacientes Bundesland Carlucet Camarma_de_Esteruelas_(Madrid) Batman:Return_of_the_Joker Barview_(Oregón) CSS_Selma_(1856) Cacho_Castana Cape_Fear_(1962) Batalla_de_San_Romano Boys_Town_(Nebraska) Castillo_de_la_estrella Centro_de_Estudios_Árabes_de_la_Universidad_de_Chile Charag Carlos_Pau_Espanol CA Begonia_hamiltoniana Catalina_de_Sajonia_Lauemburgo Cato_Neimoidia Benicassim Bab'Aziz,_le_prince_qui_contemplait_son_âme Caa_Yari Boll._Soc._Bot._Ital. Bahía_de_Galway Batallón_Dabrowski Castillo_de_ponferrada Caja_toracica Bob_Orton_Jr Boelhe Botev_Vratsa Casa_del_Canal_(Zaragoza) Carbazana Catevala_humilis Camaceyes_(Aguadilla) Blaptica_obscura Bambusa_fauriei

html map