Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Arboreto_de_Lourizán Analisis_de_malla Grinio Günun-a-kena Auvers_le_hamon Hoja_de_limón Héber_Arriola Antigua_ciudad_de_lamu Guayllabamba_(río) Havelian Guerra_entre_México_y_Estados_Unidos Milwaukee_Road_clase_EP_1_EF-1_EF-2_EF-3_y_EF-5 Guille_Franco Gumboro_(Delaware) Astorgano Arpegios Hejal Hernán_Bolaños_(futbolista) Apophylia_hanka Aphyosemion_cognatum Habitantes_de_la_Noche Henri_II_de_Montmorency Artabano_I Antonio_Guzmán_Blanco Auxi_le_château Arveja_cuadrada Antimuscarinico Here_at_Last..._Bee_Gees..._Live Güitío_de_Azara I_Geoffroy Hannon_(fl_530_470_a_C_) Artesanía Autoridad_internacional_de_los_fondos_marinos Hans_Langsdorff Athletic_club_ajaccien Ara_ambigua_guayaquilensis Icterus_nigrogularis HD_161892 Gustavo_Loyola_Vásquez Anchuras Higo_chumbo Hal_Abelson Hipnomys_morphaeus Hockey_sobre_hierba_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Helesmes Mordellina_puncticeps Monasterio_de_Nuestra_Señora_de_los_Huertos_(Siguenza) Huarte_de_san_juan Hayastani_Azatagrut'yan_Hay_Gaghtni_Banak Angel_María_Dacarrete_Hernandez Mitología_de_Castilla Hipotesis_cinemática Arnaldo_Tamayo_Méndez Antiziganismo Augerville_la-Riviere

html map