Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Avon-la-peze Gyrodine Angel_Pardo_Ruiz Heteromycteris_oculus Ichnogenera Guernica_(Buenos_Aires) Hayasirsha Munguía Arm_allende_(f_211) Anarquía_en_Estados_Unidos Arthur_Blomfield Artio Huancavelica_(departamento) Hermanos_de_los_bosques Hipolito_Romano Asthenes_flammulata Mount_Ephraim_(Nueva_Jersey) Ataes_(Vila_Verde) Honda_L_series Ministerio_de_Instruccion_Pública_y_Bellas_Artes_de_España Arroyo_Mangueras Arkimedes_Arguelyes Hospital_de_Nuestra_Señora_de_Gracia Idiomas_de_México Monze_(Zambia) Mucosa_nasal IC_4725 Autovia_A_92G Misión_de_Estudios_de_Patologia_Regional_Argentina Guayana_brasileña Atriplex_viridis Artritis_psoriásica Haemulon_macrostomum Hermanos_de_Bohemia Mitu_tuberosa Anos_1960 High_Level_Assembly Groton Anos_1260 Ministerio_de_Fomento_de_Espana Anchoïade Haus_der_Deutsche_Kunst Antena Atelerix_algirus Humerilabus_vossi Ataque_cerebral Andrés_Marti_de_Pineda Hospital_Ruiz_de_Alda Angel_Mariano_Morales_y_Jasso Asura_(desambiguación) Hartford_Connecticut HD_188753_Ab Huracan_Condor André_Lima_(estilista) Anos_1500_a._C.

html map