Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ossinodus Parque_Nacional_de_Banff Nemo_iudex_sine_actore Palacio_del_Podesta_(Bolonia) Phyllothelys_westwoodi Mycetina_bistripunctata Online_banking Online_Film_Critics_Society Nystad Panza_de_cerdo Pabellón_Raimundo_Saporta Pachitea Níquel_carbonilo Parque_nacional_Elsey Muñecas_de_Marin Otto_Von_Bismarck Nodoka_Saotome Nymphalidae PSE-EE-PSOE Pedro_Montanana Nino_del_cerro_El_Plomo Patriciado Peranera_(Cataluña) Navarra_Hoy Oh_Land_of_Beauty Pogoniulus_bilineatus Origny-le-Roux Neufmaison Poesía_gnomónica Otus_sanctaecatarinae Parque_Nacional_del_Amazonas Opsaridium_zambezense Máximo_González_Jurado Pelican_(Wisconsin) Plants_of_the_Coast_of_Coromandel Pinus_halepensis_subsp._stankewiczii Perezia_lagascae Nu'ulua Nokia_770 Myasishchev_M-101T_Gzhel Pfundia_arvensis Pañca-tantra Palacio_episcopal_de_orihuela N_A.S. Occident Pantano_de_Alarcón Palaestra_quadrifoveata Palacio_de_la_Merced_(Diputacion_de_Córdoba) Phyllorchis_bicolor Portovelo_(canton) Norte_Chico Museo_de_la_fotografía_de_Charleroi Pastinaca_glacialis Poplar_(Montana) Neguilla_espuria

html map