Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Canton_de_Rieumes Casa_Edward_Mooney Balián_de_Ibelín_Señor_de_Beirut Basílica_de_santa_cruz_(florencia) Brugmansia_waymannii Campanula_angustiflora_var._exilis Canan_Topçu Biplano_Cóndor Bomba_nuclear_Mark_7 Catedral_Basílica_de_Nuestra_Senora_de_El_Pilar Buthoscorpio Carex_ericetorum_var._strictifolia Big_Lake_(Misuri) Carne_Wagyu Bourg_Bruche Byron_Stroud Calcarius_lapponicus Borja_Prado_Eulate Birżebbuġa Barrichello Bloque_Cacique_Nutibara Bufadienólido Castellar_(Cádiz) Baglān Cerámica_plumbate Central_de_Energía_de_Bankside Carex_nigra_var_distachya Campeonato_de_Wimbledon_1953_Individuales_Masculinos Azor_moluqueño Bruno_Martinez_Sacedo Carl_Frederik_Nyman Canton_de_Saint-Rémy-de-Provence Bernardo_de_Valbuena Casa_de_Évreux Castillo_nuevo Capozzi Brian_G_Hutton CYYR Badoglieide Casa_consistorial_de_Murcia Botola_2013/14 Cabanès_(Aveyron) Cahuzac Cantón_de_San_Pablo_(Costa_Rica) Biutiful Cerro_de_los_Mártires Beatles Cayo_Isaac_Grande Bob_Peck CSI-CSIF Años_760 Cantón_de_Compiegne_Sud-Est Azog Castillo_del_Pobo Carga_activa

html map