Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Meteor_(Wisconsin) Microrregión_de_de_Capelinha María_Guleghina Marques_de_Molins María_La_Baja Luis_Enrique_Mejia_Godoy Mahler Manuel_Marraco_Ramón Greco_latino Gonzalo_Drago Regulación_automatica Mandingoa Luisa_Carvajal_Mendoza Martigny_sur-l'Ante Great_Lake_Swimmers Madrid_Yé-Yé Masallı Luján_Rugby_Club Los_querendones Mariano_Matesanz_de_la_Torre Madukkarai MB_(juegos_de_mesa) Rafael_Pérez_Barradas Radio_nacional_de_venezuela Michal_Wisniowiecki Puerto_Paraná_de_las_Palmas Los_jueves,_milagro Receptor_colinérgico Matanza_del_Salsipuedes Ramón_Benito Presion_radical Marina_Deviátova Rafael_Aizpun Luis_Pericot Páginas_de_autopromocion Primera_Division_de_Baloncesto_de_Chipre Premio_Mundial_de_Musica María_Carolina_de_Borbón-Dos_Sicilias_(1820-1861) Marcha_Radetzky Programa_Internacional_de_Cooperacion_Europea_en_el_Campo_de_la_Investigacion_Cientifica_y_Técnica Mason_Musso Programa_Orbiter Marcos_de_celis Golpe_de_palacio Læso Martin_Église Mahurea_exstipulata Goulding Miguel_de_Zabala_y_Aunon Principio_de_d'Alembert Marroyo_de_agua Mabon Raymond_Aubrac Presa_de_Mequinenza Matarrosa_del_Sil

html map