Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Menno Municipio_de_Zif Republica_Soviética_Socialista_de_Galicia Roksolany Robert_Scott_(filologo) Rio_Genil Uroobovella_haradai Roster_Music Republica_Eslovaca Rulo_(peluquería) Frostetola Uaupesia_brevicollis Imputación_(estadística) Iglesia_del_Sagrado_Corazón_(Córdoba) Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_Trondheim Iglesia_de_la_Dormicion_de_Maria_(Targoviste) Iglesia_de_Santa_María_la_Mayor_(Ayora) Rodoxantina Roberto_Rosetti Municipio_de_Maydell_(condado_de_Clark,_Dakota_del_Sur) UltraSPARC Inkayacu Iglesia_de_Santa_Maria_de_Ampurias Fuente_Vera_(Castril) General_Juan_José_Ríos_(Zacatecas) Ghz Municipio_de_Cynthian_(condado_de_Shelby,_Ohio) Uxo Full_Moon_(album) Friedrich_Karl_Johannes_Thiele GWY UMDNS U_Carinae García_Campoy Félix_Édouard_Guérin-Méneville Funcion_de_Carmichael Glucosido_cianogenetico Municipio_de_West Universidad_de_Concepción_(baloncesto) Iglesia_de_San_Ramón_Nonato_(Sabanilla) Municipio_de_Big_Prairie_(condado_de_Nueva_Madrid,_Misuri) Municipio_de_Camp_(condado_de_Polk,_Iowa) Reino_Unido_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amberes_1920 Garaje Gaby_Una_historia_verdadera Iglesia_de_San_Agustin_"el_Viejo"_(Soria) Triplophysa_turpanensis Rosa_e_Silva Municipio_de_Schuylkill_(condado_de_Chester,_Pensilvania) Usted_mismo Res_publica_(película) Rodrigo_de_Alloza_y_Menacho Robots_In_Disguise Inarmonia Gileki

html map