Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jose_Ignacio_Pulido_Briceño Jabonera_norteamericana Juan_Fernandez_de_Navarrete Julio_Martínez_Calzón Lanmerin Literatura_arabe Lenguas_chumash Limite_vertical Jean-Guihen_Queyras Las_25 José_Munoz_Calvo Jardín_Botanico_de_la_Universidad_de_Oxford Lemurorchis_madagascariensis Linocalyx La_vida_maravillosa Larus_belcheri_atlanticus Jan_Fredrik_Bronovius La_Direttissima:_línea_de_alta_velocidad_Florencia-Roma Liga_Premier_de_Bahrein Leslie_Brothers Kappa_Canis_Majoris La_Croisille_sur_Briance Le_Monêtier_les_Bains Liga_Profesional_de_Futbol_de_Canada LII Ivan_Zulueta José_Antonio_Ochaíta Juan_de_Dios_Aldea Juez_René_Garcia_Villegas Jameson Lenguas_jicaque_tol Las_Sombrias_aventuras_de_Billy_y_Mandy John_Piper Jorge_Arturo_Garcia_Rubi Jorge_Benavides Iris_zelantea Jon_Fisher Jaime_Bateman_Cayón Lista_de_universidades_de_Espana Juanmi_Gelabert Lifelover José_Maria_Semprun LHS_3853 Lake_Hart_(Florida) Joseph_D._Novak José_Gregorio_Suárez Kasparovski Juniperus_tibetica Invasión_de_Grecia_por_las_potencias_del_Eje Juegos_Olimpicos_de_Atenas José_Manuel_Alvarez Kib Jailma_de_Lima Jenifer Juncus_lampocarpus

html map