Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

King_Kong_de_manjarblanco Javier_Gómez_(actor) Juan_Diego_(indígena) Liga_Profesional_de_Clubs_de_Foot-ball Legio_IX_Hispana Jose_Superí Kanato_de_Astrakan La_última_risa_(álbum) Lautreamont Kristin_Otto Kvas Juan_de_Steinheffer Linea_F Jean_Baptiste-Siméon_Chardin Libro_de_la_Concordia Las_tres_marías Interceptación_(hidrología) Instituto_Superior_del_Profesorado_"Dr._Joaquin_V._Gonzalez" Lapathum_sinuatum L.E.Skog Linea_67 Lindsey_Vonn Juan_Alonso_Perez_de_Guzmán_y_Zuniga_(1503-1558) Lehi Ley_38/1999_de_5_de_noviembre_de_Ordenacion_de_la_Edificación Lecocarpus Jesus_Fuentes_Lázaro José_Toribio_de_Larrain_y_Guzmán Juan_Pérez_Zuñiga Kwaadieper La_garra_de_león Invasión_normanda Laura_Martínez James_Bobin Linnaea_rupestris L_A_V_Venta_de_Baños_León-Asturias Jules_Stéphane_Goda Julián_Ordóñez_(1885) José_Luis_Morán Jorn_Hurum Iñaki_Bollaín Instituto_Inversor_de_la_Provincia_de_Buenos_Aires Laguna_Larga Isla_Huafo Jean_McClean La_Isleta Leontes Jesus_Mario_Lozano La_Noche_de_los_Bastones_Largos L_N_B. Lenguas_múra-pirahã L'Independant_catalan Knipolegus_orenocensis John_T_Hoffman Jubilación..._¡a_los_noventa!

html map