Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Liebestraum_Nr._3 Laplume Joven_dormida Kyrgyzstán L'Asturina Jose_Angel_Pardines Jose_Suarez_Sánchez Kita_Tokio José_Maria_Bakero_Escudero Lajos_Gönczy Julie_Condra Kompot Kennesaw_Georgia La_mancha_humana_(novela) Jalševec_Nartski Kin-dza-dza! Lamprima_aurata Jilguero_(Carduelis_barbata) Joukahainen Jacob_Cats Ivo_Minár János_Szapolyai Jonas_Aaen_Jørgensen Isabelle_(Wisconsin) Kiba_(anime) La_Piedad_en_el_arte Lista_de_museos_mas_visitados_del_mundo Jose_María_Velasco_(estacion_de_Metrobús) Jacob_Druckman La_Gioconda_de_Ponchielli La_novelas_de_D'Artagnan Irene_Visedo Juan_Manuel_Lozano_Mejía Jaime_de_Zudáñez La_Interisleña_S_A.C.I. Isla_de_los_Lobos_(Río_Grande) Juan_Gómez_de_Mora Instituto_de_Botanica_Darwinion La_Figlia_di_Mata_Hari Le_Plessis-Gassot Lancia_Stratos_Zero Jan_Martin Juan_Arza Jose_Puig_Boronat Lepthyphantes Kent_State_Golden_Flashes Liceo_Oscar_Castro_Zúñiga LVII_Legislatura_del_Congreso_de_la_Unión_de_Mexico Las_cartas_del_Gordo Jose_María_Juaristi_Mendizabal Lamellidea_microstoma Ley_de_laplace Lena_Philipsson Iriome_Gonzalez_González Linea_COASTER_(SDNR)

html map