Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Acereda Charles_Shyer Yecora_Iekora Xibeca Viva_Bravo_y_Hurra Acidoton_buxifolius Agave_amarillo Conferencia_Internacional_sobre_la_Población_y_el_Desarrollo Valle_de_Aran Condado_de_Mariposa Viśvakarma Cidy_Yahya Abjasia_Menor Conde_de_sicart Vilobi_d'Onyar_(Gerona) Vicente_Lopez_Barbera Villasur_de_herreros Yerba_escarchada Wipeout_64 Achipse Chatillon-sur-Saône Colocasia_antiquorum_f_acuatica Ciompi Agustin_Montiano Clive_Finlayson Acacia_portoricensis Cocceiano World_Violation_Tour Albrecht_Ludwig_Agathon_Wernicke Charo_Cofré_(álbum) Comelinácea Vicente_Álvarez_Areces Xwindow_system Víctor_Fernández_(desambiguación) Zoran_Zivković Accelerate_(cancion) Charmaine Condado_de_Brown_(Indiana) Aaron_(nombre) Chernomorski_(Séverskaya,_Krasnodar) Colletia Agave_serrulata ATK X-41 Adolfo_Jimenez_Castellanos Aeeridium_odorum Zeits Albert_W_Tucker Cochranella_orejuela Alastor_(mitologia) Vicariato_Apostolico_de_Jaen_en_el_Peru Actopan_(ciudad_hidalgo) Aconitum_hamiltonii Club_de_Fútbol_Atlético_Escalerillas Velódromo_Olímpico_de_la_Magdalena_Mixhuca

html map