Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Frankfort_(condado_de_Marathon,_Wisconsin) Emperador_búlgaro Francisco_Chiguil_Figueroa Era_de_los_señores_de_la_guerra_(China)_(1916_1928) Exposición_Universal_de_Shanghái_2010_en_sellos_postales Finlandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_2006 Federacion_de_RSS_Transcaucasianas Fernando_Javier_Hurtado_Perez Emerchicourt Flandre_orientale El_turismo_de_las_islas_canarias Estación_de_Quintana_del_Puente Empalme_Kawanoehigashi Estater Edmund_FitzAlan_Howard,_1er_Vizconde_FitzAlan_de_Derwent Ferias_latinas Fernando_Juan_Suárez_de_Miguel Francisco_Garcia_Calderón_Rey El_guardian_de_las_melodías_perdidas Elecciones_legislativas_de_Francia_de_1958 Foresthill_(California) Francisco_Gonzalez_Crussí Forbes_Burnham Elecciones_generales_de_la_República_Democrática_del_Congo_(2006) Esciles Energía_de_enlace Elefanta_(viento) Eugène_Ionesco Fernando_Fernández_de_Córdova Ford_Vega Ferrer_I_de_Lanuza Fernando_Cordero_Rusque Elecciones_al_Parlamento_Europeo_en_Letonia_(2004) Felipe_Fuentes_García El_poeta_canibal Festival_de_Eurovisión_1991 Evgeni_Kisurin Flore_des_Alpes_Maritimes Eustachys Fischbachau Fedor_Den_Hertog Felipe_Juvara Escudo_de_Kirguistan Eduardo_Ravani Erasmo_Armas_Darias Escudo_de_Vigo Fernando_Redondo_(Física_o_Química) El_sabor_de_lo_prohibido_(album) Ernest_Bickham_Sweet_Escott Formula_Abierta Epipastrina Enguídanos_(Cuenca) Flora_Analitica_d'Italia Emiliano_Madriz Estacion_Calle_36

html map