Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ivan_Sánchez-Rico_Soto Jose_Lluis_Facerías Las_voces_olvidadas_del_holocausto Kazimierz_Adamski Juan_Ramon_Mestre J_Schust Inuyasha_Kuroi_Tessaiga Lantenay_(Cote-d'Or) José_Joaquín_de_Olmedo Lircay L'École_de_la_chair Jose_María_Blasco José_Laureano_Sanz Jesús_Aranzábal Lexi_Marie José_Leon_Sánchez La_Noche_con_Fuentes_y_Companía Le_Paquier_(Neuchatel) Linea_Plata_(SDMTS) Interdependencia José_Cubiles_Ramos Jonathan_Bender Le_Déjeuner_sur_l'Herbe Invasiones_germánicas_en_Hispania Jose_Maria_Rodríguez_Méndez Johann_Georg_Hiedler Leticia_Salazar_Castaneda La_Breche Josep_pin_i_soler Juan_Comas_Camps Linea_de_alta_velocidad_Turin-Milan Juan_Pablo_Toro Lactaria Laguna_Chis_Chis Instituto_Ross_del_Trauma_Psicologico Jean_Marie_Balestre Les_Loges-Margueron Io_e_Caterina Lista_de_capitulos_de_Pushing_Daisies Joe_Venuti Instituto_Nacional_de_Estadistica_de_Guatemala Kozep-Dunántul Kingissepa José_Manuel_Abascal_Gomez Leccionario_199 Juego_para_celular Lahiri_Mahāśaia Just_Like_That Jose_A._Primo_de_Rivera La_lengua_udí Kairuku La_Ferte Lithops_schwantesii Josep_Maria_Servitje_Roca La_Vila_Joiosa

html map