Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Garcia_Matos Frogger Fukui_Japón Religion_de_Mahoma Reserva_Biologica_Indio_Maíz Union_Station_(Los_Ángeles) Gerbrand_Adriaenszoon_Bredero Gamboa_(apellido) GTK+ Independencia_del_Perú USS_Texas_(1892) Religion_danesa Rhizomys_sinensis In_suprema_Petri_apostoli_sede Rhagonycha_chtaurana Trilocularia Fuente_de_la_Noble_Habana Municipio_de_St._James_(condado_de_Charlevoix,_Míchigan) García_III_Sanchez_II_el_Temblón Municipio_de_Cherry_Valley_(Misuri) Txingudi_SBE Turin_06 Trujui Gene_targeting VF-1 Tscherm._Seys. Río_Galway Treppo_Carnico Union_de_Lublin Relacion_simbiotica Trymosternus_onychinus Muralla_de_Recópolis Fuente_arquitectónica Ignacio_Agramonte Rosemary_Kennedy G._E._Berrios Restrepia_filamentosa GRF Remite_Maribel Gatolandia_76 Tromsø_Idrettslag Umtata_Bucks_FC General_Artigas_(Itapúa) Una_diva_cambiando_de_cuerpo Reuniones_anuales_de_los_Comités_Regionales_de_la_OMS Gliese_701 Gazte_Abertzaleak Gaieta_Marti_Vals Galaţi_(distrito) Ricardo_López_Mendez Ubu_rey Municipio_de_Bayliss_(Arkansas) Universidad_del_centro_de_houston Geitonoplesium_cymosum Universidad_de_Chile_Televisión

html map